Hoofdgebouw na renovatie ‘s werelds duurzaamste onderwijsgebouw

Hoofdgebouw na renovatie ‘s werelds duurzaamste onderwijsgebouw

Na de lopende renovatie is het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld. Het ontwerp van het gebouw krijgt de hoogste BREEAM-score ooit voor dit type gebouwen (93,86). BREEAM is de meest gebruikte methode voor het meten van de duurzaamheid van gebouwen, die wereldwijd al is toegepast op 250.000 gebouwen. Dinsdag 27 september krijgt de universiteit het duurzaamheidscertificaat uitgereikt.

De score van 93,86% is goed voor de maximaal te behalen vijf BREEAM-sterren en het predicaat ‘Outstanding’. Wanneer dit duurzame ontwerp ook daadwerkelijk in de praktijk is gerealiseerd, heeft het gebouw niet alleen de hoogste score wereldwijd in de categorie onderwijsgebouwen, maar komt het ook in de top-5 van alle duurzaamste gebouwen in Nederland. Dit laat de Dutch Green Building Council (DGBC) weten, die in Nederland het duurzaamheidskenmerk BREEAM-NL beheert. DGBC-directeur Annemarie van Doorn reikt dinsdag het certificaat uit aan het bestuur van de TU/e.

Geen gasaansluiting
Het Hoofdgebouw, dat na de renovatie ‘Atlas’ gaat heten, heeft straks geen gasaansluiting meer. Alle benodigde verwarming en koeling krijgt het gebouw uit het campusbrede WKO-systeem (warmte-koude-opslag) van de TU/e. Dit systeem slaat warmte en koude apart op in de ondergrond, en haalt die er weer uit wanneer gebouwen verwarmd of gekoeld moeten worden. Dit WKO-systeem is een van de grootste van Europa. Daarnaast komen er zonnepanelen die 500 megawattuur per jaar gaan opleveren, wat het overgrote deel van het elektriciteitsverbruik van het gebouw afdekt.

CO2-afname 80%
Ook bijzonder is dat het gebouw voorzien wordt van ‘nachtspoeling’. In de zomer schuiven de etagehoge ramen ’s nachts naar buiten om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren. Bovendien kunnen alle gebruikers de ramen zelf open of dicht doen. Verder krijgt het hele gebouw slimme en zuinige LED-verlichting, die standaard op een relatief laag lichtniveau staat. Gebruikers kunnen via een app zelf de lichtinstelling aanpassen als ze dat nodig vinden. De universiteit gaat met dit systeem ook onderzoek doen naar hoe mensen omgaan met personaliseerbare lichtinstellingen. Door alle ingrepen gaat de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag, terwijl het aantal ‘bewoners’ van het gebouw meer dan verdubbelt.

De toon aangeven
“We zijn ontzettend trots en blij met dit resultaat”, zegt Jo van Ham, vice-voorzitter van het college van bestuur van de TU/e. “Duurzaamheid is een enorm belangrijk thema in ons onderwijs en onderzoek, en daar horen wat ons betreft gebouwen en bedrijfsvoering bij die de toon aangeven. We investeren al ruim vijftien jaar extra in duurzaamheid, onder meer door een campusbrede warmte-koude-opslag. Daar wordt ook gebouw Atlas op aangesloten, wat een van de pijlers is van de duurzaamheid van dit gebouw.”

“Wat een geweldige ambitie die de TU/e hier toont”, reageert DGBC-directeur Annemarie van Doorn. “Wanneer dit BREEAM-NL Ontwerpcertificaat ook daadwerkelijk wordt omgezet in een Oplevercertificaat, dan is het hoofdgebouw een wereldwijd voorbeeld voor alle universiteiten en hogescholen. Wij juichen investeren in duurzaamheid, en dus ook in gezondheid, van harte toe. En zeker in onderwijsgebouwen, waar de toekomst van Nederland wordt opgeleid.”

Klimaatneutraal
Atlas wordt het vierde gebouw van de TU/e dat geen gasaansluiting heeft, en een vijfde gebouw staat in de planning om ‘gasloos’ te worden. Sinds 2002 is het gasverbruik van de universiteit meer dan gehalveerd, en met alle geplande ingrepen komt de TU/e uiteindelijk uit op een afname in het  gasgebruik van driekwart. Ook is de universiteit qua gas en elektra nu klimaatneutraal. De TU/e gebruikt alleen groene stroom en compenseert CO2-uitstoot van gasverbruik door onder andere bosaanplant.

Gebouw Atlas wordt het onderkomen van de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten. Het originele gebouw stamt uit 1963, heeft zestien bouwlagen en heeft een vloeroppervlak van 44.000 vierkante meter.

Het ontwerp voor de renovatie komt uit de koker van Total Engineer Team RSVP (Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz).

Open kennisevent
De uitreiking vindt plaats op een kennismiddag rond duurzaam bouwen, waarin onder meer belicht wordt hoe de bijzonder hoge duurzaamheid van het gebouw bereikt wordt. Dit open kennisevent is op dinsdag 27 september en begint om 12:30 uur.

Image: Team V Architectuur / Zwartlicht

go to article>>

more info about this project>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *